TALK | Co se změnilo, moje dosavadní studium v Česku a univerzita v UK?

6/05/2016

Ahoj všichni! Už mám za sebou všechny povinnosti ve škole a před sebou už jenom státnice... No, "jenom"... Jak se to vezme, žejo. Ale vyšlo mi to na krásný datum 30.6., tak snad to bude šťastný den. Jinak bych vám dnes chtěla trochu poreferovat, co je nového, co plánuju a tak. Mám totiž pocit, že moc věcí z osobního života jsem s vámi za poslední rok nesdílela. A že se toho změnilo opravdu HODNĚ. Možná to bylo tím, že tu bylo pár anonymů, které hrozně bavilo navážet se do mě a do mého osobního života. Tak jsem prostě ty osobní věci na blogu a sociálních sítích přestala sdílet úplně.

Za poslední rok jsem zjistila, jak moc důležité je mít kolem sebe ty správné lidi. Jak moc je důležité mít partnera, na kterého je spoleh, protože když není, tak je lepší radši nemít žádného. A jak tohle všechno ovlivňuje to, jestli jste ve finále sami se sebou spokojení a šťastní. Ono totiž to, s kým sdílíte svůj život, výrazně ovlivňuje kvalitu vašeho života a hlavně to, jak jste sami se sebou spokojení. A když je vám přes dvacet, tak už prostě máte od života jiné očekávání, než jste měli v 17. Za mě teda jednoznačně platí heslo ->

BUĎ POŘÁDNÝ CHLAP NEBO ŽÁDNÝ


Kouli za sebou nechce táhnout fakt nikdo, že ne? Jen je těžké udělat ten zásadní první krok. A já si teď říkám, jak jsem to mohla tak dlouho vydržet. Jednu dobu jsem byla úplně vysátá, bez energie, zklamaná životem a skoro jsem zapomněla na to, co chci od života já a ne ostatní. Ale ikdyž jsem přes dva roky stála na ne zrovna moc hezkém místě, tak jsem si aspoň ujasnila hodnoty, priority a vím, co chci a co rozhodně nechci. Což je docela podstatné a vlastně je i lepší, že jsem na to přišla teď a ne až za pár let. Je to víc jak rok, co se mi život obrátil vzhůru nohama a já mám v plánu ho obrátit naruby ještě víc, ale tentokrát pod mým velením a už si nebudu ani trochu odpírat to, po čem toužím kvůli někomu.
Co jsem se vrátila z Nottinghamu zpátky do školy v Česku, tak mě fakt rozčiluje, jak do nás ve škole hustí z většiny jen nějaké nesmysly, kterými je potřeba vyplnit rozvrh. Zbytečně moc historie, žádná praxe a kdybych si radši přečetla nějakou knihu z oboru, dalo by mi to ve finále mnohem víc. Pak se musíme všechno naučit nazpaměť ke zkoušce a za týden už si nepamatujeme vůbec nic. Tleskám! Má to snad někdo jinak? A já v tom prostě už nějak nevidím dál smysl a nebaví mě to! Taky nás učí věci, které už jsou milion let staré, ale kdo by čekal  nějakej update, žejo. Například v oboru médií, která studuju, je tolik nových věcí, které by mělo smysl studovat. Mohli bychom se učit třeba marketing na sociálních sítích nebo porozumění sociálním sítím, cokoliv! Ale místo toho se učíme milion dějin médií, filmovou řeč a jiné perličky, které v praxi určitě využijeme, haha. Za celé tři roky jsme neměli ani jeden předmět zabývající se pouze sociálními sítěmi. Dle mého názoru docela ostuda, vzhledem k době, v níž žijeme a vzhledem k oboru médií, který studuju. Tady je vidět, jak to u nás (ne)funguje.

ŠKOLA V ANGLII


Proto jsem se rozhodla, že v magisterském studiu u nás už pokračovat nebudu, pokud nebudu muset. Taky mě zajímají obory, které u nás nejsou moc běžné, kdežto v zahraničí ano. Nicméně si nedělám iluze, že ikdyby byl daný obor dostupný u nás, mělo by smysl ho studovat. Zase bych se učila akorát definice z 90. let a přínos pro mě by byl nulovej. Takže bych chtěla zkusit studium v zahraničí, konkrétně v UK, kde je studium víc praktické a řekla bych že i aktuálnější. Navíc učitelé se studentům individuálně věnují a součástí každého předmětu je i seminář maximálně tak o 10 lidech, kde studenti s profesorem aktivně diskutují o problematice, což je super! Když to s přihláškami nestihnu letos, protože je kolem toho hodně zařizování (hlavně teda jazykové testy), tak do toho jdu příští rok. A vážně doufám, že to klapne! Samozřejmě to nebude žádná sranda, ale určitě to stojí za všechno úsilí a formality, které to obnáší. Co si myslíte vy o našich českých univerzitách? Posílám pusu! <3

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Ahoj Wendy. Je to uz radu let, cojsem necetla tvuj blog. Naposledy jak jsi byla na Rhodosu O:). Hledala jsem stare blogerky a narazila jsem na tebe :-) Hodne me zaujal tvuj obor. Neni k nemu extra clanek? Ja hdu ted na jazykovku na rok a hodne by se mi libilo neco podobneho, mozna multikulturni vztahy jeste O:). A jinak..ty vlasy jsou top. Mnohem lepsi nez ta blondata driv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lauro, to už jsou čtyři roky, haha. To to letí! :) Extra článek jsem o mediálních studiích nepsala, ale pokusím se to shrnout tady. Na mediálních studiích je super, že se studium věnuje široké škále věcí. Takže jsme měli jak předměty související s marketingem, tak s public relations, ale i předmět tiskový mluvčí nebo práce ve studiu (sami jsme si natočili vlastní reportáž, stříhali jsme ji a tak). Ekonomické předměty jsme ale neměli vůbec, což mně docela chybělo. Taky jsme neměli předmět "marketing" jako takový, ale marketingovou komunikaci a pak marketingový výzkum trhu a tak, ale že bychom měli třeba marketing management, tak to vůbec. Jako mínus považuju zbytečně mnoho předmětů zabývajících se dějinami. V prvním a druhém semestru nestuduješ skoro nic jiného než dějiny, buď klasické nebo dějiny médií, ale to je fuk. Prostě se drtíš nesmyslně moc historie. To mi přišlo docela zbytečné a myslím si, že v dnešní době médií jsme mohli mít víc zajímavějších předmětů. Ne dvacet druhů dějin, haha. Například mi chyběl předmět, který by se věnoval sociálním sítím, marketingu na sociálních sítích nebo produkci ve studiu. Takže bych osekala dějiny a některé zbytečné předměty jako dějiny kultury 1 a 2 (což je mimochodem strašný předmět úplně k ničemu a přišlo nám s kamarádem, že jen potřebovali vyplnit něčím rozvrh) a zahrnula tam ty aktuální věci a bylo by to fakt super. Ale takhle se prostě učíš věci, které byly aktuální před 10 lety no a navíc někteří profesoři bohužel nemají zrovna dar učit, takže se můžeš po 10 minutách utlouct nudou, protože nejsou schopni předat své znalosti víc chytlavým způsobem. Ne každý má dar učit a je škoda, že profesoři nejsou vybíráni pečlivěji. Takže se stávalo, že byl předmět názvem a obsahem zajímavý, ale z přednášek si člověk neodnesl nic. Těžkoříct jak to je na jiných školách, ale ikdyž jsou toto média na Metropolitní univerzitě, tak tam učí většina profesorů z Karlovky a i vedoucí katedry máme stejné jako na Karlovce, takže si myslím, že to je tak zhruba stejně na UK. Ale netuším, jak to funguje na Masaryčce a podobně :-) Kdyby tě ještě něco zajímalo, klidně se ptej.

      Vymazat
  2. Zlato, úplně ti rozumím .) Já na podzim nakonec nastupuju taky na média, akorát na Masaryčce, tak jsem zvědavá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíš, jestli to tam bude lepší Domi. Ale mám obavy, že u nás je to všude stejný, bohužel :D Drtit se milion stránek nazpaměť, abychom to pak mohli zapomenout :D Ikdyž Brno je prý krásné :))

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a každý komentář <3

Popular Posts

Like us on Facebook

Youtube