SCHOOL QUESTION

9/09/2013

Už od června, kdy mi poštou přišel dopis o nepřijetí na Marketingovou komunikaci a PR na UK jsem se tak nějak plácala v tom, co bude dál. Rozhodovala jsem se mezi mediálními studii na Metropolitní univerzitě a humanitními studii na UK. Dokonce jsem byla i ve fázi, že bych studovala 2 školy zároveň, jen abych nepřišla o UK, když už jsem se tam dostala, ač teda ne na vytoužený obor a aby to zase nebylo na úkor médií, které studovat chci.

Po přečtení pár diskuzí na internetu mě to však přešlo, uvědomila jsem si, že humanitní studia skutečně nejsou nic pro mě, což už jsem vlastně tušila z předletní školy, která se konala v červnu. Heslem této fakulty je naučit číst a psát, a to už samo o sobě pro mě není nic zajímavého. Obsahem předletní školy byly 2 přednášky, rozbor Eposu o Gilgamešovi a Starého zákona - vydržet tam ty 4 hodiny pro mě byl, nekecám, nadlidský výkon.

Ani to mi ale zpočátku nestačilo k tomu, abych tuto možnost úplně zavrhla. Došlo k tomu teprve nedávno, kdy jsem procházela video záznamy přednášek, pročetla si nabídku předmětů v Karolince a na internetu pročetla četně diskuzí o tom, že bakaláře na této škole průměrně vystuduješ po 4 letech, že spoustu lidí po roce odchází, protože přijdou na to, že je nebaví hodinu a půl rozebírat, proč spadla tužka na zem a tak.

Zamyslela jsem se tedy a přišla jsem na to, že jsem vlastně šťastný člověk, protože tento fakt vím už teď. Filozofování hodinu a půl vkuse, čtení strarých knížek a jejich rozebírání mě nebere, takže by byl nesmysl tam s tímto postojem vůbec chodit.

Tudíž na UK pěkně kašlu a jdu si studovat, co mě zajímá, ikdyž je to na soukromé škole. A není to o tom, že bych si zaplatila titul, ale o tom, že chci studovat obor, o který je na státních školách v Praze prostě nouze. (viz mediální studia nebo marketing)

Pokud jste článek dočetli až sem a víte, o co jde. Zajímal by mě váš názor na vysoké školy a jak jste to s ní měli vy a pokud se na vš teprve chystáte, tak kam byste chtěli jít? :)

W.

ASK.FM FACEBOOK / WE HEART IT / INSTAGRAM BLOGLOVIN


You Might Also Like

12 komentářů

  1. Anonymní9/9/13 14:36

    Pokud se nepletu, studovala jsi hotelovku že? Jenom by mě zajímalo, chtěla jsi studovat média už před střední nebo až ke konci? Ptám se proto, že pokud chceš studovat média, je zrovna hotelovka dost nešťastná střední, kde tě (dle mého názoru) zkrátka na studování tohoto oboru nepřipraví. Nevím co se vůbec po hotelovce tedy studuje... Doufám, že to nevyznělo nějak urážlivě, nebylo to účelem, jen mě zajímá proč si lidé už i špatně volí střední školu.. Díky za odpověď. K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem šla na hotelovku, věděla jsem, že chci studovat jazyky a nechci se zbytečně trápit s matikou na gymplu, ač jsem se na gympl dostala. Na VŠ jsem pak chtěla jít na práva... Až v průběhu čtvrťáku teprve nějak vyplynulo, že nechci dělat 3 roky po 5letém studiu práv otroka v právnické kanceláři za minimální mzdu, abych se mohla stát advokátkou, tak jsem hledala alternativu, která by mě bavila studovat a kterou bych chtěla dělat. Touto alternativou se stal Marketing a PR na UK. Tam jsem se ale nedostala, takže jsem hledala, co by tomu bylo aspoň trochu příbuzné, jelikož žádný jiný marketing v Praze nebyl a napadly mě právě média, jsou součástí 8 p v marketingu, navíc mám blog, píšu pro krasnou, zajímá mě politika, ve které mají média také značný vliv a tak vůbec mně ten obor přišel zajímavý a blízký uplatnění, které bych měla po vystudování MKPR na UK :)

      Vymazat
    2. Jinak si tedy nemyslím, že to byla nešťastná střední. Dala mi perfektně placenou práci v jednom z nejlepších hotelových řetězců na světě :) Taky si myslím, že pokud nechceš studovat matfyz, chemii nebo lékaře, tak je úplně jedno, na které jsi střední škole :) Na studium práv nebo médií tě škola nemusí připravovat ;)

      Vymazat
    3. Anonymní9/9/13 15:57

      Díky za objasnění. My jsme se učili teda jenom 4 P :) No, v té době pokud vím, bylo hlavně dostávání se na střední školy za vysvědčení ze základky, takže se spousta lidí takřka "bez námahy" dostalo kamkoliv, což nebylo zrovna dobré... No, ať je to jak chce, přeju ti hodně štěstí na VŠ a úspěšnou budoucnost. :) K.

      Vymazat
    4. 8p je rozšířená verze ještě pro hotelnictví :) Bylo to tak, to máš pravdu. Ale ono je to tak pořád, aspoň myslím :) Jinak děkuju :)

      Vymazat
  2. dost mě tvůj článek o výberu školy zaujal.. Mám teď tak nějak asi stejný problém. Chtěla bych začít studie ve Švédsku, samozřejmě to není tak lehké na výber. Já jsem studovala obchodku a vážně by mě bavil marketing, managemant nebo podnikání .. Každopádně jsou tam i lehčí obory (teda já si myslím že jsou lehčí :D ) a tak nějak přemýšlím jestli mám jít do toho mého vysněného oboru a nebo vsadit na 'jistotu' (efektivní komunikace v angličtině je ta jistota) takže se v tom plácám.. ale přeju ti hodně štěstí na výšce !! a určitě uděláš dobře, když si vybereš tu soukromou a dělat co tě baví :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem samozřejmě pro Metropolitní haha :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já si myslím, že i když české školy dávají studentům velmi dobrý základ a jsou velmi kvalitní, bohužel na reálný život člověka nepřipraví ani náhodou. Takže v konečném důsledku jsou 4 roky na klasické české VŠ jen ztrátou času! Pokud je někdo dostatečně šťastný na to, že už v 18 ví, co chce v životě dělat (což většina lidí není, a proto jsou dobré ty 4 roky na VŠ, kde si většinou člověk akorát ujasní, co dělat NECHCE), tak je zbytečné ztrácet čas studiem věcí, které nikdy v životě potřebovat nebude (něco jiné je samozřejmě medicína, právo, učitelství apod.). Život je podle mně nejlepší škola - a to ti říká člověk s červeným diplomem :-) Hodně štěstí, ať už budeš studovat cokoliv :-)

    World By Bella

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem na tom úplně stejně jako ty. Potýkám se s pitomými narážkami na soukromé školy a to z toho důvodu, že jsem již na střední škole byla na soukromce. V říjnu nastupuji na VŠEM. Kecy typu "zaplacený titul" a to, že lidi na soukromkách jsou fracci nebo idioti mi vážně lezou krkem. Co naděláme. To je prostě tahle blbá doba ve které musíme žít. Já ti držím palce a vím, že sis dobře vybrala :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mediální studia MUP, Sociální a mediální komunikace UJAK, Marketingová komunikace a PR UK, nebo VŠFS, žurnalistika, nebo mediální studia UK - bych chtěla studovat já :) takže jsi vlastně vybrala správně? :) to jsem ráda! :)) hlavně aby Tě to bavilo! strašně moc Ti držím palce <3 už tak si pro mě skvělá! tím, jak jsi strašně šikovná, pracovitá a cílevědomá :)

    OdpovědětVymazat
  7. A nevíš prosímtě jaký je rozdíl mezi oborem mediální studia a sociální a mediální komunikace? :) Děkuju <3

    OdpovědětVymazat
  8. určitě je mnohem lepší jít sudovat obor, který tě skutečně zajímá Wendulko:) Já kvůli oboru taky studovala soukromou školu, oprotože jinde obor nebyl:) doufám, že se Ti na škole bude líbit!:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a každý komentář <3

Popular Posts

Like us on Facebook

Youtube